torsdag 27 december 2012

Min kompis brödmaskinen 2


I julklapp fick vi en ny kompis! Den gamla (BM10?) älskade jag sönder och nu uppgraderade svärföräldrarna oss till en maskin med dubbla degkrokar (knådare). Finns säkert en hel massa olika program och finesser samt en ful liten låda för nötter och frukt längst upp. Nåja, det kanske finns en anledning varför man lagt dit den, vi får väl se...

Dubbla degkrokar ger tydligen en avlång balja så nu kommer våra bröd bli något smalare och mycket längre. Och nu kanske jag äntligen kan göra ett surdegsbak i bakmaskin...

Tyvärr hittar jag inget bra test av maskinen. Eller jämförelse, alla tester är från 2009-2010. :P

Om den gamla brödmaskinen skrev jag i april 2010



I julklapp fick jag en ny liten kompis. En brödmaskin. Herregud tänker ni väl? och får flashbacks till 80-talet...

Då, 1988 lanserades bakmaskinen som "årets julklapp" men eftersom priset var väldigt högt föll den snart i glömska. Nu är den tillbaka :)

I ärlighetens namn har jag inte köpt den själv och jag vet inte heller om jag skulle köpt en heller. Mest för att jag är lite gammalmodig och tycker att det egentligen är som att fuska när man använder maskinen. Hittills har jag resonerat som att antingen bakar man utan maskin eller så bakar man inte. Och då blir det ju inte så ofta...

Men kompisen kom i julklapp och då fick jag anledning att testa den.
Och ompröva min inställning och jag måste säga att det är en underbar maskin. Alltid färskt bröd i lagom storlek, den finns en mängd olika recept att variera mellan så jag tycker inte att man tröttnar. Dessutom blir bröden höga och luftiga, vilket jag alltid haft problem med innan. Framför allt spar jag både tid och pengar.

När man läser tester om bakmaskiner så har man egentligen inget negativt att säga om den annat än att den hela tiden levererar bröd i samma storlek, samma utseende. Hoppsan. Hur skall man överleva det problemet??? :P

Nu när jag börjar kunna maskinen har jag också börjat själv exprimentera med olika brödvarianter. Olika recept. Jag har exempelvis aldrig tidigare tänkt på att man skulle kunna använda fruktjos som degvätska. Funkar utmärkt!

Nu funderar jag som bäst på hur jag skall göra min egna surdeg...

torsdag 26 juli 2012

Dagisbröd

Lillasyster i Marstrand har lärt mig baka filmjölksbröd. Fast eftersom inte filmjölk finns i det här landet tänkte jag använda surmjölk. Som jag glömde köpa, så det fick bli naturell yoghurt. Nu har jag visserligen inte använt mig av brödmaskinen, men jag har testbakat "för hand" för att se hur det blev.

"Dagisbröd" (Filmjölksbröd) 26/7/2012
Jag blandade
7,5 dl grahamsmjöl
2 dl solrosfrön
2 dl rågkross (som blev rågkli eftersom "kross" inte hittades)
1 dl linfrö
1,5-2 tsk salt
2 tsk bikarbonat (använda matsoda, men det är nog samma sak)


I en annan bunke (som var för liten och fick bytas ut) blandade jag
1 kg naturell Yoghurt
1,5 dl mörk sirap

Sen rörde jag ner de torra ingredienserna i vätskan så att det blev en gröt. Egentligen skall man använda avlånga brödformar två stycken men dem har jag städat undan och istället använde jag en rund form.


Sen in i 150-175 grader varm ugn i 90 minuter - klart!

Så gott, så saftigt och så enkelt!

Kan dock inte ta åt mig äran åt brödet, men fick upp ögonen för ett annat sorts bröd. Tack JB! 


onsdag 11 januari 2012

Deg: småfranska



Småfranska 10/1/2012

3,5 dl vatten
3 msk olivolja
2 tsk salt
2 tsk torrjäst
400 g vetemjöl
100 g Loimaa mjöl 
50 g linfrö
lite russin

Okej, är väl medveten om att det inte är så svårt att göra sånt här. Med bakmaskin till hands kan man göra en massa annat under tiden, gå att handla t.ex. 

Hade från början 3 dl vatten men fick snart hälla på ytterligare 0,5 dl för det började "ryka" mjöl runt om i maskinen och sånt vill vi ju inte.

4 dl ~ 250 g vetemjöl

Eftersom jag gjorde minibröd fick de vara inne i 250 grader varm ugn i ca 15 minuter.