söndag 4 december 2011

Lussekatter


Lussekatter 4/12/2011

86 g smör
2,5 dl mjölk
2 tsk torrjäst
1 dl socker
0,5 tsk salt
1 ägg
500 g vetemjöl
0,5 g saffran

Jag hittade ett recept som jag halverade och gjorde om. Men att halvera mjölmängden bara sådär gick inte, utan jag fick spä med mer mjöl under tiden bakmaskinen arbetade. Runt 500 g borde dock räcka (7,5 dl vad 395 g).

I vanlig ordning åkte det våta ner först och det torra efteråt. Högst upp saffran och torrjäst. Spelar ju ingen roll vilken ordning när man sätter på maskinen direkt, annars skall man försöka ha saltet så långt bort från torrjästen som möjligt...

Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och knåda den smidigt med så lite mjöl som möjligt. Dela degen i lagom bitar och rulla och forma till lussekatter. Låt lussekatterna jäsa till dubbel storlek i 20-30 minuter.

Tryck ned russinen i lussekatterna och pensla med väl uppvispad ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 5-10 minuter med 275 grader. Låt dem svalna på galler under bakduk.

Supergoda lussekatter!

måndag 10 oktober 2011

Second Try

Men åååååh! Idag motarbetar bakmaskinen mig! Tyckte jag hade ett jättekul recept, det blev pannkaka. Eller inte pannkaka, mjöldegbomb. Och rakt ner i komposten!

Loimaa





Loimaa mjöl

Frugans släkt kommer från den bördiga finska tundran där man odlat spannmål i generationer. Och vart karoliner soldater i Armfeldts armé! Nåja, Minnas oerhört snälla farmor arrenderar ut marken till en bonde som bl.a. betalar i mjöl och varje gång vi är där blir jag tillfrågad om jag vill ha några kilo. Och som tacksamt tas emot. Om jag förstod det hela rätt, finska är ju inte min starka sida, är det visserligen ett fint malt vetemjöl men inte vitt, snarare gråbrunt. Vetet rensas inte lika ingående innan det mals som det man köper i affären.

Second try 10/10/2011

2 dl skogsbärssoppa
2 dl vatten
1 tsk lavendelsocker (stod närmast)
2 tsk salt

285g vetemjöl
315g Loimaa mjöl

1,5 tsk torrjäst

Lite torkad frukt, skivad hackad krossad.

Yoghurtbröd

Yoghurtbröd 9/10/2011

4 dl Yoghurt (jordgubb/blåbär)
2 tsk salt
1 tsk lavendelsocker
455 g vetemjöl från Loimaa
55 g havregryn
1 litet russinpaket
1,5 tsk torrjäst

Okej, söndag kväll och jag orkade inte gå och handla. Tänkte att det är enklare att blåsa dammet av bakmaskinen och börja experimentera igen. Dock var väl yoghurt inte den allra bästa degvätskan...

Utseendemässigt, helt OK men väldigt väldigt lågt. Och kompakt. Hade hoppats att det skulle bli lite luftigt, men yoghurt hjälpte inte riktigt där :P

måndag 20 juni 2011

Fruktbröd på äppeljuice




Fruktbröd på äppeljuice 20/6/2011

4 dl äppeljuice
2 tsk salt
1 tsk socker
310 g vetemjöl
290 g valfritt grovt mjöl
1,5 tsk torrjäst

3-4 dl russin/torkad frukt, pumpafrön, solrosfrön, cashewnötter

Nu är det väldigt typiskt att när man väljer att ta kort på brödet blir det väldigt konstigt. Det är fjärde gången jag bakar det med samma ingredienser och mängd och det har aldrig sett så här konstigt ut.

Smaken är det dock inget fel på, saftigt och väldans gott :) Familjens favoritbröd just nu!

onsdag 9 mars 2011

Kesobröd med cashewnötter

Keso bröd är väl direkt ingen nyhet, att däremot komma på rätt proportioner till bakmaskinen var betydligt svårare. När man bakar för hand kan man ju (mycket enklare) komplettera om det behövs mer mjöl, mer vätska etc


KESOBRÖD m. CASHEWNÖTTER 8/3/2011
ca 4 dl vatten
1 tsk salt
1 msk (oliv)olja
1 dl keso
280g rågsikt
280g vetemjöl
1,5 tsk torrjäst

1 dl grovt hackade cashewnötter




Jag startade med 3 dl vatten, men ganska snart fick jag hälla i ytterligare ca 1 dl. Först blev den "vattnig" men eftersom jag kompletterade med mer vätska ganska snabbt jobbade maskinen ut och in vätskan så att degen blev smidig och fin.

Som ni ser på bilderna blev det ett högt fint bröd, på gränsen till att få plats i maskinen. Borde säkert minska mjölmängden men skall först testa med ett grövre mjöl och kanske olivkeso.

Jag gissar att keson stod för saftigheten och nötterna för matigheten. Jättegott bröd!

tisdag 11 januari 2011

Lingonbröd

Lingonbröd 11/1/2011



Eftersom det förra brödet blev så kletigt minskade jag degvätskan med 0,5 dl och nu blev det istället lite för lite degvätska istället. Underligt. Efter att ha hjälpt degen runt i halvtid fångades ändå mjölet upp (degen var i ena änden och mjölet i andra) :P

~ 3,5 dl lingonsaft
2 stora skedar lingonsylt
1 tsk socker
2 tsk salt
310g vetemjöl
290g semlemjöl
1,5tsk torrjäst

Lingonbröd

Lingonbröd 10/1/2011



Med fruktbrödet väcktes idén med ett lingonbröd.

4 dl lingonsaft
2 stora skedar lingonsylt (matskedar)
1 tsk socker
2 tsk salt
310g vetemjöl
290g semlemjöl
1,5 tsk torrjäst

Program: 1

Troligtvis lite för mycket degvätska, brödet var VÄLDIGT löst och kladdigt i halvtid, men rättade till sig i slutet... Svag smak av lingon :)

Gott fruktbröd!

Fruktbröd 8/1/2011

~ 280ml tranbärs jos
~ 120ml äpplejos
= ca 400ml degvätska

1 tsk socker
2 tsk salt

310g vetemjöl
290g semlemjöl

1,5tsk torrjäst

Mellan mjöl lagren la jag ca 0,5 dl russin (istället för att lägga i dem i slutet vid signal).

Resultatet: Ett väldigt saftigt och mycket gott bröd!

Vörtbröd

Huruvida man använder (mörkt) lättöl, porter eller vatten så tycker inte min testpanel att man märker så stor skillnad. Själv tycker jag att brödets egenskaper under processen är bättre med öl. Jag upplevde att det med vatten istället för öl blev något degigare samt sjunk ihop något. Med öl blev det kompakt men ändå "utbakat".

Den sirap jag använt är vanlig sirap (har inte sett brödsirap i min mataffär, är osäker på om det ens finns här).

Att baka ett glutenfritt vörtbröd visade sig vara slöseri med ingredienser. Visserligen var det inget fel på smaken men dels blev det för torrt (märktes redan under knådningsfasen) och dels blev det väldigt fult.

Surdegsbröd



När jag hittills har nämnt surdeg i min blogg har jag använt mig av "fuskvarianten", dvs surdeg i pulverform från Mejeribolaget. Det är naturligtvis inget fel att använda detta, det fungerar faktiskt utmärkt. Men en "riktig" surdeg för mig är den jag gjort själv. Och den egna surdegen har jag inte bakat i maskinen än.

När jag använt mig av Mejeribolagets "levande surdegs kultur" så har jag kört igång surdegen och därefter fryst in den i portionspåsar och mer haft den som smaksättare än "jäst".

Att baka bröd i brödmaskinen på det sättet har fungerat alldeles utmärkt, men inom snar framtid skall jag också testa baka med egen surdeg enligt bloggen Min bakmaskin, dvs ett 2 stegs bröd ;)