tisdag 11 januari 2011

Lingonbröd

Lingonbröd 11/1/2011



Eftersom det förra brödet blev så kletigt minskade jag degvätskan med 0,5 dl och nu blev det istället lite för lite degvätska istället. Underligt. Efter att ha hjälpt degen runt i halvtid fångades ändå mjölet upp (degen var i ena änden och mjölet i andra) :P

~ 3,5 dl lingonsaft
2 stora skedar lingonsylt
1 tsk socker
2 tsk salt
310g vetemjöl
290g semlemjöl
1,5tsk torrjäst

Lingonbröd

Lingonbröd 10/1/2011



Med fruktbrödet väcktes idén med ett lingonbröd.

4 dl lingonsaft
2 stora skedar lingonsylt (matskedar)
1 tsk socker
2 tsk salt
310g vetemjöl
290g semlemjöl
1,5 tsk torrjäst

Program: 1

Troligtvis lite för mycket degvätska, brödet var VÄLDIGT löst och kladdigt i halvtid, men rättade till sig i slutet... Svag smak av lingon :)

Gott fruktbröd!

Fruktbröd 8/1/2011

~ 280ml tranbärs jos
~ 120ml äpplejos
= ca 400ml degvätska

1 tsk socker
2 tsk salt

310g vetemjöl
290g semlemjöl

1,5tsk torrjäst

Mellan mjöl lagren la jag ca 0,5 dl russin (istället för att lägga i dem i slutet vid signal).

Resultatet: Ett väldigt saftigt och mycket gott bröd!

Vörtbröd

Huruvida man använder (mörkt) lättöl, porter eller vatten så tycker inte min testpanel att man märker så stor skillnad. Själv tycker jag att brödets egenskaper under processen är bättre med öl. Jag upplevde att det med vatten istället för öl blev något degigare samt sjunk ihop något. Med öl blev det kompakt men ändå "utbakat".

Den sirap jag använt är vanlig sirap (har inte sett brödsirap i min mataffär, är osäker på om det ens finns här).

Att baka ett glutenfritt vörtbröd visade sig vara slöseri med ingredienser. Visserligen var det inget fel på smaken men dels blev det för torrt (märktes redan under knådningsfasen) och dels blev det väldigt fult.

Surdegsbröd



När jag hittills har nämnt surdeg i min blogg har jag använt mig av "fuskvarianten", dvs surdeg i pulverform från Mejeribolaget. Det är naturligtvis inget fel att använda detta, det fungerar faktiskt utmärkt. Men en "riktig" surdeg för mig är den jag gjort själv. Och den egna surdegen har jag inte bakat i maskinen än.

När jag använt mig av Mejeribolagets "levande surdegs kultur" så har jag kört igång surdegen och därefter fryst in den i portionspåsar och mer haft den som smaksättare än "jäst".

Att baka bröd i brödmaskinen på det sättet har fungerat alldeles utmärkt, men inom snar framtid skall jag också testa baka med egen surdeg enligt bloggen Min bakmaskin, dvs ett 2 stegs bröd ;)