söndag 4 december 2011

Lussekatter


Lussekatter 4/12/2011

86 g smör
2,5 dl mjölk
2 tsk torrjäst
1 dl socker
0,5 tsk salt
1 ägg
500 g vetemjöl
0,5 g saffran

Jag hittade ett recept som jag halverade och gjorde om. Men att halvera mjölmängden bara sådär gick inte, utan jag fick spä med mer mjöl under tiden bakmaskinen arbetade. Runt 500 g borde dock räcka (7,5 dl vad 395 g).

I vanlig ordning åkte det våta ner först och det torra efteråt. Högst upp saffran och torrjäst. Spelar ju ingen roll vilken ordning när man sätter på maskinen direkt, annars skall man försöka ha saltet så långt bort från torrjästen som möjligt...

Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och knåda den smidigt med så lite mjöl som möjligt. Dela degen i lagom bitar och rulla och forma till lussekatter. Låt lussekatterna jäsa till dubbel storlek i 20-30 minuter.

Tryck ned russinen i lussekatterna och pensla med väl uppvispad ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 5-10 minuter med 275 grader. Låt dem svalna på galler under bakduk.

Supergoda lussekatter!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar