tisdag 16 november 2010

Årets första vörtbröd

Finsk julmat skiljer sig från svensk och som svensk i "exil" blir julmaten därför lite extra. Extra jobb men också extra kul! Vörtbröd är en sån grej som inte går att få tag på i Finland...

Så nu när vi senast var över i Sverige köpte jag på mig ett lager av Santa Marias vörtmix. Men jag kunde naturligtvis inte hålla mig utan var tvungen att "offra" en av mina påsar och testa redan nu i november!


(Santa Marias) Vörtbröd 13/11/2010
25g smör
1dl sirap
33cl lättöl
1 påse - 90g - kryddor/vörtmix
5dl rågmjöl
5dl vetemjöl
2tsk torrjäst

På påsen står det att man skall ha rågsikt men det hade jag inte. Vidare skall man ha 12g (en påse) torrjäst. I alla mina recept är maxgränsen 2tsk (ca 6g) så jag går inte över det. Lättölen blev 1 Nikolaj, mörkt alkoholfritt öl.


5dl mjöl motsvarade ca 330g, 10 dl mjöl blev ca 650g. I maskinens receptbok har man som maxgräns 600g så jag försöker hålla mig under det. Denna gång gjorde jag ett undantag och hade lite mer (plus 90g kryddor som jag annars räknar in i de 600g).

Men eftersom brödet blev lite kompakt kommer jag gå ner till 600g mjöl nästa gång. Resultatet blev ett saftig gott men mättande bröd. Det blev egentligen bara bättre att få stå till sig någon dag.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Har du vanlig sirap i eller bröd sirap??
Vatten hur blir det istället för öl??

Kalle Ögland sa...

(1) vanlig sirap (har inte sett brödsirap i min mataffär, är osäker på om det ens finns här).

(2) Vad jag vet skall man ha porter i vörtbröd, men det är så himla dyrt att jag valde lättöl. Vatten har jag inte testat. Än.

Kalle Ögland sa...

Nu har jag gjort ett bröd med bara vatten och visserligen är det inte så stor skillnad på smaken men på konstistensen.

Jag upplevde att det med vatten istället för (alkoholfritt) öl blev något degigare samt sjunk ihop något. Med öl blev det kompakt men ändå "utbakat".

Skicka en kommentar