Mitt andra försök till att hitta det ultimata receptet, där gjorde jag tvärtom. Dessutom la jag till 1 tsk socker i förhoppning att det skulle hjälpa till med jäsningen.
4 dl juice (blod grapefrukt)´
2 tsk salt
1 tsk socker
1,5dl ~ 80g havrekli
1,5dl ~ 100g rågmjöl
1,5dl ~ 120g semlemjöl (istället för graham)
1,5dl ~ 140g malt
2dl ~ 160g vetemjöl
2 tsk torrjäst
Resultatet av mitt försök nummer två blev ett väldigt gott och saftigt mörkt bröd. Men tyvärr är det fortfarande inte i närheten av vad jag försöker göra.
Först efter att jag engagerat min fru i sökandet hittade vi ett recept på finska och plötsligt skiljer sig ingredienserna markant från det finlandssvenska som jag hittat tidigare.
Istället för juice använder man surmjölk och dessutom sirap. Jäsnings- och ungsbakningen är dock nästan samma. Men eftersom min utmaning är att det skall kunna gå att göra i brödmaskinen hoppar jag över den biten.
Brödet som jag vill baka skall se ut ungefär så här:
Nytt försök och grundreceptet ser ut så här:
10dl surmjölk
50-100g jäst
3dl sirap
3dl vetekli
3dl malt
3dl rågmjöl
1msk salt
10dl grovt vetemjöl
Efter tidigare mätningar borde detta betyda att de torra ingredienserna väger ca 1450g och brödmaskinens tak är 600g. Efter att ha räknat procent en stund tror jag mig ha förminskat ner receptet till hyfsat rätt proportioner. 600g av 1450g torde bli ca 41%, så där hoppas jag att både surmjälken och sirapen förminskas till rätt mängd :P Vi får väl se...
4,1dl surmjölk
1,25dl sirap
95g vetekli
95g malt
95g rågmjöl
315g grovt vetemjöl
I samtliga brödmaskinsrecept har man 2 tsk salt så det har jag också. Jästmängden låter ganska mycket, men jag tror på 2 tsk torrjäst. Och se! ÄNTLIGEN! Där var mitt recept! Det ser visserligen inte ut som ett skärgårdsbröd men det smakar som ett! Det går inte att få utseendet helt rätt i en bakmaskin :P
Kanongott bröd och som, precis som originalet, bara blir bättre om det får stå någon eller några dagar. Tvärtemot alla andra bröd man bakar i en brödmaskin alltså.
Det första brödet blev blev jättefint (se bild ovan) medan det andra blev fult. Fult är ett väldigt bra ord, för det såg ut som en stelnad degklump. Smakar dock helt okej, men det fick mig att fundera på om degsatsen (600g) är för stort för brödmaskinen och nu har jag minskat ner receptet till 500g och det verkar som om det gjorde susen!
(Det fula brödet)
Det som kan ha felat är att jag i första brödet hade 1dl sirap (lite för lite enligt uträkningen) och i andra försöket 1,25dl (alltså "rätt" mängd i förhållande till originalreceptet) fast det känns ganska fånigt att tro att 0,25dl trögflytande sockerblandning skulle orsaka en sådan grej ;P
Till 500g-brödet har jag minskat ner ingredienserna och receptet ser nu ut så här istället:
3dl surmjölk
2tsk salt
1dl sirap
80g rågmjöl
80g malt
80g havrekli
260g grovt vetemjöl
1,5tsk torrjäst
** bip-bip-bip-bip **
Weeee!
Nya brödet är klart!
Vänta....
ta-daaaaaa
Spontan reflektion, kan nog använda något mer vätska. Får se hur det smakar senare ;)
söndag 7 november 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentarer:
Hej!
Var i Helsingfors i helgen och åt bla på den 1-stjärninga restaurangen Postres. Dom hade ett jätte gott bröd och när jag frågade efter receptet fick jag följande.
SKÄRGÅRDSBRÖD
10 dl fil (piimä)
75 g jäst
3 dl sirap
3 dl malt (dom använde Kaljamallas)
3 dl vetekli
3 dl rågmjöl
40 g salt
10 dl vetemjöl
Fyll form till hälften och jäs till dubbla storleken. Grädda i ugn:
180C 30 min
150C 30 min
Glacering: Mörk sirap och smör
Enligt restaurangen är det glaceringen som gör susen
Skicka en kommentar