söndag 7 november 2010

Surdegsbröd 1-3


Jag har gett mig däng på att det skall gå att baka surdegsbröd i en bakmaskin.

Idag har jag gjort två brödtest med surdeg i brödmaskinen. Det första brödet var väldigt löst och sjunkte ner lite efter gräddningen. Till andra försöket minskade jag degvätskan, i ett försök att minska ihopsjunkningen och det hade en bra konstistens under knådningen. Jag minskade också jästmängden, från 1½tsk till 1tsk. Resultatet blev ett mindre bröd som var mer kompakt men som inte sjunk ihop.javascript:void(0)

BRÖD 1
350ml vatten
100g surdeg
240g semlemjöl*
60g rågmjöl
200g vetemjöl
2tsk salt
1,5tsk torrjäst


BRÖD 2
300ml vatten
100g surdeg
57g vetekli
43g havreflingor
200g semlemjöl*
200g vetemjöl
2tsk salt
1tsk torrjäst


* = semlemjöl i Finland kan beskrivas som en blandning med grovt mjöl som man använder till finska semlor, dvs svenska frallor.

vid smaktestet visade det sig att det första brödet var godast! Underligt... Saftigt, mjukt och lätt. Bröd nr två var tjockt, kompakt och smulade något.

BRÖD 3
Det tredje brödet "såg" ut så här:
330ml vatten
100g surdeg
200g vetemjöl
210g semlemjöl
90g rågmjöl
2tsk salt
2tsk timjan
1,5tsk torrjäst

Anteckningar:
Lös deg under bakningen. Smakade gott och var saftigt. Väldans god skorpa på skalken, svag smak av timjan (positivt o gott).

0 kommentarer:

Skicka en kommentar