söndag 7 november 2010

Surdegsbröd

Det här är väl lite på gränsen att passa in i brödmaskinsbloggen. Men man får se det som research inför kommande brödmaskinsbak.


Veckan efter att jag gjort back-up på min surdeg fick jag mögel i den :( Bara att slänga och försöka en gång till. Nu har jag ju dessutom torkad surdeg som jag kan starta ifrån så jag tror inte att det skall bli så svårt.

Mor försåg mig med ett provtest på Mejeribolagets "Levande surdegs kultur", surdeg i pulverform. Bara att testa. Fast eftersom jag aldrig bakat på sådant sätt behövde jag nåt sorts recept att utgå från och det jag fick av mamma var väldigt "på en höft", lite sånt och lite sånt, tills det ser bra ut.

Mammas "recpet"
- 1 del surdeg
- 6-7dl kokande vatten
- smaksätt med 6 delade fikon, kanske lite pumpakärnor och solrosfrön eller (1 msk) rosmarin eller timjan. Gröt och potatis funkar också.
- 1 påse torrjäst (11g)
- lagom med mjöl, tills degen släpper kanterna typ

Eftersom jag har en idé att utnyttja min brödmaskin till surdegsbaket har jag idag fått försöka sätta ihop ett grundrecept som jag kan experimentera vidare ifrån.

Surdegspåsen skall räcka till 8-10 bröd och tar 24h att sätta igång. Till skillnad från min hemmagjorda surdegsgrund var denna mer fast, mer kletig än lös. När den var klar delade jag den i 4 delar och de borde väga runt 290-300g styck. Jag bakade på en del och frös in de övriga tre delarna.

Dagens brödbak:
300g surdeg
ca 7dl kokande vatten
500g vetemjöl
450g "semlemjöl"
1 påse torrjäst
lite torkad frukt

30 min jäsning i bunke
Utbakning, degen fick vila i ca 10 min innan jag vikte dem och la ner dem i brödkorgarna där de fick vila ytterligare i 30 min (under bakduk).

Under tiden värmde jag ugnen till 275 grader, när jag satte in bröden sänkte jag till 250 grader och vädrade (öppnade ungsluckan) ett par gånger. Efter 15 min sänkte jag till 180 grader, upprepade vädringen och efter 20 min (35 min totalt) tog jag ut dem.


Bröden blev stora, höga och doftade ljuvligt!

Att testa i brödmaskinen:
350ml vatten
150g surdeg
450g mjöl (vete, råg, mix etc)
1,5 tsk torrjäst
Program: grovt bröd, bryning: medium

3 kommentarer:

Anonym sa...

Gick det vägen i brödmaskinen?

Kalle Ögland sa...

Sorry, har inte sett detta :(

Min surdeg är kaputt och har inte hunnit testa med egen. Däremot att använda en "färdig surdeg" (och tillsammans med torrjäst) baka bröd i bakmaskinen går utmärkt.

vasudhaquante sa...

Wynn casino set to close temporarily - JTA Hub
Wynn Resorts 여수 출장마사지 says it will close temporarily on 강릉 출장샵 Monday, 광주광역 출장샵 effective immediately. The 제주도 출장안마 casino said 안동 출장샵 on its website that all rooms, all floors and elevators

Skicka en kommentar