söndag 7 november 2010

Skärgårdsbröd


I Finland finns det ett grovt saftigt bröd som man kallar för "skärgårdsbröd". Till skillnad från de flesta andra bröd man gör i brödmaskiner är det här brödet godare när det är någon, några dagar "gammalt".

När det gäller skärgårdsbrödet så finns det inga recept till brödmaskiner, utan de recept jag googlat mig till har mest varit för storbak. Alltså har jag fått försöka räkna ut ett bra recept och sällan lyckats på första försöket!

Ett recept som jag googlade mig till var från denna receptsamling från Finlandssvenska Matkulturdagen (observera: när man pratar om semlor så pratar man om svenska frallor, inte fettisdagsbullar).

Grundreceptet (enligt ovan) för ett Skärgårdsbröd är
"Ett enkelt och smakligt bröd som vispas med elvisp. Du slipper bli smetig om händerna!

1/2 l apelsinjuice (värm till 42º C)
2 påsar torrjäst
1 msk salt
1 1/2 dl malt (malt till svagdricka)
1 1/2 dl vetekli
1 1/2 dl grahammjöl
1 1/2 dl rågmjöl
5 dl vetemjöl

Vispa ihop ingredienserna med elvispens degkrokar i den givna ordningsföljden. Häll degen i en non-stick avlång 1,5 l form. Låt brödet jäsa under bakduk 1,5 t. och grädda i ugnens nedre del i 175°C ca 1,5 t."


Jag har upptäckt att ha juice som degvätska innebär att brödet blir något saftigare. Min första spontana reflektion var att konsistensen liknade en "sötlimpa" från affären =P I alla de recept som medföljer brödmaskinen är den högsta sammanlagda mjölvikten 600g och därför kan jag inte följa grundreceptet utan måste testa mig framåt själv.


I mitt första försök använde jag 300g vetemjöl och 300g mixat (rågmjöl, kli och malt). Nu hade jag ingen apelsinjuice hemma så jag testade med Ananas-mandarin istället. Inte heller hade jag vetekli, utan jag använder havrekli :P

4 dl juice (ananas-mandarin)
2 tsk salt
310g vetemjöl
95g malt
95g havrekli
100g rågmjöl
2 tsk torrjäst

Resultatet blev ett grovt gott och mycket saftigt bröd. Det enda negativa var att det inte blev ett Skärgårdsbröd (det jag var ute efter)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar